Codivision

Lad os dele sammen

3 italienske vinregioner

3 Italienske vinregioner og deres historier

Italienske vines navne, stammer fra den region vinen er produceret. Hver italiensk vinregion har sine egne vintraditioner og historie, som giver vinen sit særlige karakteristisk. Hvorfor fokus på flere vinsorter er i restauranten.
Læs herunder om 3 vinregioner, deres betydning og historie.

Piemonte

Piemonte er verdens bedst kendte vinregion og betyder “ved foden af bjerget. Hvilket er passende eftersom regionen, er ved alperne i Norditalien.
Af vine er Piemonte kendt for deres prominente Barolo og Barbaresco rødvine, lavet på kongedruen Nebbiolo. Rødvinene er kendt for, at adskille sig fra andre vine med interessant og fyldige smagskompleksitet. Det er dog vigtigt ikke, at glemme deres yderst delikate hvidvine. Hvidvine i Piemonte regionen, benytter druen Arneis, som afgiver en blomstret smagsaroma. Ej at forglemme druerne såsom Chardonnay, Cortese og Favorita, der benyttes til Italiens mere raffinerede vine.
Piemonte har udviklet deres vintraditioner, grundet deres baggrund med en nær tilknytning til Frankrig. I regionen er der er vægt på traditionalister vs. modernister, som er en opdeling af vinens gæringsproces. Moderne vine fik i 1970’erne og 1980’erne afkortet deres gæringstid fra 10-20 år til 25-35 dage og 5-10 dage. Årsagen heraf var lagringskrævende, hvorfor personer som Gaja, Ceretto og Elio Altare gjorde oprør i regionen.

Alto Adige

Alto Adige betyder Sydtyrol og det smukke vinområde er placeret mellem sneklædte bjerge mellem Østrig og Italien. Her gror vinen langs floden Adige på skrænter, der fortsætter til vingårde ved Trentino og Garda søen. Efter arkæologisk vidnesbryd er vinproduktionen sporet tilbage til omkring år 2700 fvt. Hvortil romerne opdaget træfade til produktion og transport af vin.
Alto Adige er yderst kendt for deres hvidvine, som siges at være blandt Italiens bedste. Her benyttes druer såsom Pinot Grigio. Alto Adiges lokale hit er druen Lagrein, der producere karakteristiske rødvine, som kvalitetsmæssigt matcher både Merlot, Carbernet og Pinot Nero.
Hvis du er vinturist i området, er der rig mulighed for spektakulære vinruter hvert år samt vinmesser i regionen.

Toscana

Toscana er en af Italiens mest betydningsfulde vinregioner og har dannet ramme om en traditionsrig vindyrkningskunst. Denne vindyrkningskunst er hos de gamle adelsfamilier i Chianti, fornyet igennem generationer.
Sangiovese druen er en af Italiens helt store druer. Hvorfor at rødvinen laves på denne formidable drue. Den berømte vinregion Chianti, befinder sig i Toscanas hjerte og er særlig kendt for dens unikke tradition og historie. Chianti Classico er en af de mest kendte vine, grundet dens helt særlige kendetegn sf vines duft af violer. Vinen inddeles i to typer: Den almindelige Chianti Classico, dom er en ung frugrig rødvin, som kan komme på markedet et år efter høsten. Chianti Classico Riserva skal lagre i minimum 24 måneder, således vinen er mere kraftig og kompleks.

Formlen til den oprindelige Chianti, blev opfundet af baronen Bettino Ricasoli, som foreskrev Sangiovese, som den primære drue med tilsætningen af Canaiolo og Malvasia del Chianto, som blødgjorde vinen. Denne formel blev en kæmpe succes, hvorfor Italiensk første vinproducent forening blev skabt i 1924.

Du kan smage vores Italienske vine efter den regionen, som du ønsker eller høre mere om Italiensk gastronomi i vores restaurant.